onsdag 12 mars 2008

lite om norge


Min syster bor i Oslo så jag var där i helgen och hälsade på. Jag tycker mycket om Oslo för det är en trevlig stad. Jag kom att tänka lite på detta med huvudstäder och huvudstadskomplex. Det känns som att Oslo är en huvudstad utan särskilt mycket komplex. Kanske beror detta på att det är typ den enda staden över huvud taget i Norge.

Ett bra sätt att få grepp om en stad är förstås att läsa dess tidningar. Norska Nöjesguiden heter Natt & Dag och den äger verkligen den oläsbara svenska Nöjesguiden. På framsidan av sitt marsnummer har dom någon form av utvikningstjej (det heter "glamourmodell" i Norge, och dom verkar helt inne på glamoutmodeller), som har gjort en låt som heter "My boobs are OK" (eller om det var allright dom var). Hon verkade sjukt populär och var med på TV också i typ norska versionen av ordjakten. Men det som är speciellt med Natt & Dag är att dom faktiskt skriver om musik i tidningen. Och inte då bara en göteborgare med två jättelånga efternamn som skriver "intellektuellt" om att Morrissey är bäst i varje nummer. Och skivrecensionerna är länge än en mening. Framförallt skrev dom 60 spaltcentimeter om nya Villalobos ("Enfants").

I Villalobosrecensionen, som jag för övrigt tycker var lite väl okritisk till hela Ricoardo-Villalobos-är-gud-grejen, skrev dock recensenten, som heter Erlend Hammer, några saker som jag tyckte var fina.

"Poenget er selvfölig at Villalobos med dette viste at han er i besittelse av et ekstremt godt öre for nöyaktig hva som er minstekravet for å kunne bringe et dansegulv til ekstatiske nivåer av mangel på selvbevissthet. Repetisjon i musikken handler om å forskyve den sedvanlige balansen mellom stasis og dynamikk, og i löpet av de 37 minuttene [apropå orginalversionen eller vad man ska kalla det av "Fizheuer Zieheuer"] forvinner dermed agså fölelsen av tid inn i et statisk sentrifugalhull av hypnotisk fravaer av ytre virkelighet. Det som kjennetegner Villalobs som som DJ er at han organiserer settene sine vertikalt mer enn horisontellt".

Så skulle dom aldrig skriva i svenska Nöjesguiden, för där står det istället att ett band kallat "Hästpojken" är det bästa som finns. Detta måste säga något om att Oslo är ganska bra. Eller så är det bara helt stört nördigt att man dömer ett helt land utifrån vad en viss tidning skriver om en viss låt. Välj själv då.

/ E

5 kommentarer:

Anonym sa...

Lene Alexandra heter glamourmodellen, roligt att de fortfarande skriver om henne. Du hittar videon här http://www.youtube.com/watch?v=9zB7fJb_PPQ (om du inte redan letat upp den vilket du säkert har). Jag har också en syster som bor i Oslo, det kanske är ett vanligt fenomen. Oslo är fint, Prins Thomas spelar en gång i månaden på klubben Blå, bara en sån sak. Ses på lördag!

Erik sa...

Ja ses på lördag, vem du nu är. Annars verkar det varit ett ställe som heter the villa som var skiten i olso? jag var lite sjuk hela tiden jag var där och inte ute nånting.

Anonym sa...

The Villa är nog skiten ibland men jag har aldrig varit där, ska tydligen vara schysst inredningsmässigt med svartklubbskänsla. DJ Koze ska spela där 25 april såg jag nu också men annars är det väl mest Olle Abstract som spelar där.. Vi ses tydligen inte på lördag, har fått förhinder. Enjoy!

Anonym sa...

Var hade stroben tagit vägen? 60 spänn för att pumpa techno i mörker känns lite väl dyrt. Frånvaro av bra ljus bidrog till en tråkig förfestkänsla. Jävligt fin musik var det dock!

Erik sa...

-->anonym. Jamen vi vet! Snälla skyll det inte på oss för vi var jättearga på Kalmar som tappat bort stroben och inte lät oss hyra in ljus för att dom inte ville göra av med pengar på släppet. Vi är jättenojiga för att folk skulle tro att det var det "riktiga" Physique - för det var det inte! Dåligt ljud var det också men det var inte heller vårt fel. Kul att du gillade musiken ändå. Nästa riktiga physique lovar vi anständigt ljud och ljus. det blir den 29:e februari och då kommer Ronan Fitzgerald flygande från London. Det kommer blir nåt det.